E10 jelű üzemanyag használata Heron és Extol készülékekben

E10 jelű üzemanyag használata Heron és Extol készülékekben

Mint az több fórumon is olvasható, a közelmúltban a legnépszerűbb – 95-ös oktánszámú – üzemanyag etanol tartalmát környezetvédelmi okokból megnövelték. Ennek kapcsán kikértük a Cseh központ állásfoglalását és az alábbi tájékoztatást tesszük közzé.

A Heron és Extol benzinmotoros szivattyúkhoz és áramfejlesztőkhöz használható az E10-es jelű, 95-ös oktánszámú benzin. Viszont az etanol közvetítésével megkötött vízpára által okozott korrózió és a használaton kívüli üzemanyag bomlása miatt javasoljuk, hogy 1 hónapnál régebbi üzemanyagot ne használjanak a HERON és EXTOL berendezések üzemeltetéséhez.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a sokat állt, etanolt tartalmazó üzemanyagból kiválnak a komponensek és eltömik a szűkebb keresztmetszetű részeket a porlasztóban és a szűrőben. Ezen kívül az üzemanyagtartály belső falának rozsdásodását is okozhatja a magas etanol tartalom.

Ezért az időszakosan használt készülékek esetében le kell engedni az üzemanyagot a tartályból és a porlasztóból. Ennek menete le van írva a készülékek használati útmutatójában.

Abban az esetben, ha nem megoldható az üzemanyag leengedése (pl. vészhelyzeti vagy távindítós áramfejlesztők esetében), csökkentett etanol tartalmú, E5 jelű benzint kell használni és ezen kívül – a biztos indítás érdekében -, üzemanyag kondicionáló adalék használatát is javasoljuk. Ezek egyidejű használata hozzájárul a megbízható indításhoz. Gyártóként nem kötjük ki az üzemanyag kondicionáló márkáját, fajtáját. Lehet az JET, Liqui Moly, Spuri, Total, vagy bármely gyártó terméke.

Fontos tudni, hogy az üzemanyag okozta meghibásodásokra nem vonatkozik a garancia. Vagyis, ha nem a fentiek szerint használják a szivattyút vagy az áramfejlesztőt, indítási hibát, hibás működését eredményezhet. Ilyen esetben az üzemanyagrendszer tisztításával, és/vagy az alkatrészek cseréjével lehet megjavítani a meghajtó motort, melynek költségét az üzemeltetőre hárítják a szervizek.

Az E10-es üzemanyag használatával környezetbarátabb üzemeltetés érhető el. Ha a fentieket figyelembe véve használják, nem okoz károsodást az EXTOL és a HERON motorokban.

Utánfutók autószállítók csonak és hajószállítók értékesítése 06703125626 utanfutomiskolc@gmail.com